Detská izba v škandinávskom štýle

Pokiaľ ide o detský priestor, je veľmi ťažké prekonať jednoduchosť škandinávskeho štýlu. Čisté moderné línie sú nielen krásne a estetické, ale aj funkčné a praktické, vytvárajú tzv. baby/kid-friendly priestor. Snívate o škandinávskej detskej izbe pre vašich najmenších? S týmito jednoduchými tipmi si môžete krásne naaranžovať Škandinávsky dizajn, ktorý tak veľmi milujeme.

Základné prvky interiéru

Čisté biele steny a drevené podlahy sú charakteristickým znakom škandinávskeho štýlu, ktorý kladie väčší dôraz na jemnejšie dizajnové prvky, ako je tvar a textúra. Nábytok by mal byť väčšinou neutrálny a svetlý, s prírodnými alebo bielym drevom a svetlými tkaninami. Cieľom je vytvoriť čisté a jednoduché pozadie pre váš dizajn.

Svet farieb

Zatiaľ čo naši škandinávski priatelia dávajú prednosť bielym stenám, nemusíme sa báť ani farieb, najmä v detských izbách, kde sú farebné prvky priam nutnosťou. Udržujte veci jednoduché pomocou jednej alebo dvoch výrazných farieb, alebo zahrňte celú paletu jemných pastelových odtieňov. Túžite po farebnejšej verzii detskej izby pre vaše ratolesti? Zvoľte napríklad jednu výrazne farebnú stenu alebo kus nábytku, či už kresielko alebo farebné teepee, ktoré v miestnosti krásne vyniknú.

Jing Jang

Čiernobiely priestor predstavuje typický severský interiér. Tieto monochromatické krásy majú hravé vzory a veľa dramatického kontrastu. Pridaním jednej alebo dvoch výrazných farieb dosiahne miestnosť ten správny nádych a pravú škandinávsku atmosféru.

Nebojte sa vzorov!

Geometrické vzory či jednoduché symboly sú jednoznačne zaujímavými prvkami, ktoré odporúčame zakomponovať do detského interiéru. Moderné sú najmä trojuholníky či kruhy, symbol plus, polmesiac tzv. half-moon vzor, ale takisto aj srdiečka, hviezdičky či zvieratká. A nebojte sa ich kombinovať!

A bolo svetlo…

Severský dizajn a prirodzené svetlo idú ruka v ruke. Veľké okná nechávajú preniknúť veľa denného svetla, ktoré môžeme v prípade potreby tlmiť závesmi. Zvoľte jemný materiál a radšej zemité, či pastelové farby. Máte málo denného svetla? Pomôžte si vhodným osvetlením. Populárne su visiace žiarovky, ale aj dramatické svietidlá, či osvetlenie v podobe akéhosi tvaru alebo detskej postavičky. Krásne detské osvetlenie dodá miestnosti jedinečnú atmosféru a napomáha ponoriť sa do čarovného detského sveta.

V jednoduchosti je krása

Deti nepotrebujú veľa vecí na to, aby boli šťastné Nezabudnite, že menej je viac a to isté platí aj u hračiek a kníh. Preto sa snažte radšej udržiavať priestor v minimalistkom poňatí. Napríklad namiesto skladovania desiatok kníh v policiach, vyberte tie najkrajšie a najobľúbenejšie knižky vášho dieťatka a vystavte ich na štýlovej polici, ktorá slúži špeciálne na obrazy či knihy. Hračky skladujte v úložných detských košoch, ktoré sú nielen krásnym ale aj praktickým doplnkom v detskom interiéri. Môžete tam ukryť všetko od hračiek cez športové potreby až po špinavú bielizeň.